Vi har 151 gjestar her no
22
aug 11
Sist oppdatert 22. september 2011

Søtsaker

Druer, appelsiner, pistasjer, mandler, fikener, valnøtter, kirsebær, bitre appelsiner, bergamot, epler, mandariner, mastik... Chios har alltid vært velkjent for sin store variasjon og kvalitet på sine sesongfrukter.

I begynnelsen ble det brukt mange måter å oppbevare fruktene lengre utover året, som for eksempel koking og lagring med sirup. Gradvis ble flere krydder og urter brukt, selv om introduksjonen av sukker gjorde til at andre naturlige søtningsmiddel, som honning, mistet sin rolle. Men sukkeret brakte også med seg sine hemmeligheter, og de persiske og arabiske oppskriftene ble kombinert med Chios' oppskrifter, med utrolige resultat.

Disse metodene resulterte i en bred variasjon av smaker og oppskrifter, som fremdeles er i bruk i dag. Først de trasisjonelle oppskriftene på søtsaker ble kun brukt hjemme, men etter noen år ble de base for produksjon av større kvantiteter.

Med Chios mastik kombinert med sukker, for eksempel, oppstod hyporvrychio, som i det siste århundret har blitt viden kjent og velkommen, og er fremdeles den offentlige gaven i patriarket i dag.

Videre spilte alle disse søtsakene også en sentral rolle i det sosiale livet. Matkulturer mener at spising er mer enn bare et grunnleggende behov, søtsakene blir assosierte med forskjellige deler av livet, og som med blomster og lys, ble hvite søtsaker servert i brylluper, mørkere for sørging, og fargerike for feiringer.